TORNAR

VALLIBONA 2012

 

Unes trenta persones van participar en l'activitat organitzada per l'Associació Amics de Florencio Pla Meseguer la Pastora dissabte 13 d’Octubre a Vallibona, Els Ports. L'excursió ens va apropar als escenaris dels maquis, una lliçó de Memòria Històrica de les nostres comarques, l’indret on fou assassinat, el 12 d’abril del 1938 Jose Vicente Pla Meseguer, germà de Florencio Pla Meseguer (La Pastora).La mort va coincidir amb el pas del front de guerra pel terme, Fidel Guimerà del mas de la Gatellera a Vallibona i José del mas de Simfores de la Pobla de Benifassà, basant-se en el seus records.ens van ajudar a entendre el que va passar i les vivències que van viure personalment en temps dels Maquis a Vallibona a la comarca dels Ports.

El Front republicà al seu pas pel Peiró Trencat, va sofrir una masacre per l'aviació franquista que va trobar un bon lloc per llançar bombes i trets al soldats republicans que anaven travessant per aquest indret despullat de vegetació. Després el front de guerra republicà es va concentrar principalment a la serra del mas de Marta. Per tal motiu, l'artilleria franquista des de la serralada del Turmell i per la zona de Vallivana van disparar bombes indescriminadament al masos de la zona. La gent es va refugiar a la cova dels Portals de Marta fins que va passar el front de guerra en retirada cap al nord.  Fidel ens explica al video les diferents versions sobre la mort del germà de la Pastora a 10 metres de la Fontanella, així com Florencio Pla Meseguer La Pastora que va salvar la vida en fugir per una altra direcció.

MARXA SENDERISTA VALLIBONA-HERBERS

El darrer 18 d'agost al voltant de 50 persones van participar a la marxa senderista que cada estiu organitza el Col·lectiu Avinsilona. Aquest any el poble triat ha estat Herbers. A les 7 hores es va iniciar la marxa des de la plaça de sant Antoni, en direcció pista de Castell de Cabres, i agafant el sender del mas de l'Escala en direcció al mas de les Argiles, des d'on partirem fins el mas del Quinto, ja al terme de Morella buscant el mas de Regatxols. Una vegada travessada la carretera a Castell de Cabres es va prendre direcció al pinaret d'Herbeset, i des d'allí a les mines de Castell de Cabres, ja al pont trencat d'Herbers es van agafar els cotxes per aplegar al poble d'Herbers on vam degustar un bon menú al restaurant d'Herbers banyat per aiguardent de gitam del Sargar.

 

RECITAL-HOMENTAGE "50 ANIVERSARI NOVA CANÇÓ"

PER JOAN CASTANY I ALVARO

El divendres 3 d'agost de 2012 a les 22 hores a la plaça del Mirador del riu Cervol, organitzat pel Col·lecitu Avinsilona i l'Ajuntament de Vallibona, Joan Castany i Alvaro va ofeir un recital-homenatge als 50 anys de la Nova Cançó, 1961-2011, amb l'assistència del prop de centenar de persones, que en alguns moments van acompanyar cantant

Joan Castany i Alvaro, natural d'Onda, professor de valencià a un institut de Castelló, Doctor en Biologia, a més de les seues tasques professionals es dedica al món de la música, dels fòssils i de les aus. L'any passat va oferir un homenatge a Miguel Hernández, a Vallibona on es van llegir poemes del poeta i va cantar poemes adaptats d'autors com Joan Manuel Serrat.

En aquesta ocasió, la nit va ser un homenatge a la gent de la Nova Cançó, moviment cultural, social polític que va sorgir als Països Catalans als anys seixanta, en defensa de la nostra cultura i de la nostra llengua. Joan va fer un recorregut històric de la Nova Cançó interpretant temes de Sisa, Raimon, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Serrat, Llach, Sau i Obrim pas.

   
   

II JORNADA D'ANELLAMENT D'AUS PLA DE STA AGUEDA PEL GRUP AU D'ORNITOLOGIA

                  CLIQUEU A LA FOTO PER VEURE ALBUM AMB MÉS FOTOGRAFIES

El dissabte 4 d'agost de 2012 des de les 7 hores fins a les 11 hores aproximadament va tindre lloc a Vallibona la II Jornada d'Anellament d'Aus dirigida per l'ornitòleg Joan Castany i Alvaro del Grup Au d'Ornitologia.
Aquesta jornada d'anellament científic d'ocells salvatges amb estació en les proximitats de l'ermita de Santa Agueda, ermita d'estil Romànic de Reconquesta que recordem està en perill d'enfonçament. El biòleg i especialista en anellament Joan Castany i Alvaro del Grup Au d'Ornitologia va recollir els ocells de les xarxes, els va anellar i mostrar als 21 participants els exemplars capturats. la majoria xiquetes i xiquets que hi eren eixos dies a Vallibona Entre les espècies anellades podem destacar: Bectort, Pit-roig, mosquiter pàl.lid, Raspinell, Primavera

MARXA SENDERISTA VALLIBONA-HERBERS

 

ROGATIVA DE VALLIBONA A PENA-ROJA DE TASTAVINS (19 MAIG DE 2012)

SANT ANTONI 2012

     PROJECCIÓ DOCUMENTAL "L'OMBRA DE LA PASTORA" (DOSSIERS RTVV) PER L'ASSOCIACIÓ "AMICS DE FLORENCIO PLA MESEGUER"

VEURE ONLINE DES DE RTVV

 

"PAISATGE AL CARBÓ" DINTRE DEL CAPÍTOL "OBSERVADORS DEL CEL" (MEDI AMBIENT RTVV)

 

PAISATGE AL CARBÓ Seguim el rastre del carbó i d´un ofici ja extingit entre les carrasques que han sobreviscut al pas del temps a Culla, municipi castellonenc de l´Alt Maestrat que conserva un dels majors exemplars d´estos arbres emblemàtics del paisatge mediterrani. A la seua ombra recordarem la història dels seus habitants en la secció La memòria del bosc per reviure com es treballava en una carbonera, com s´arreplegaven els troncs i es treballaven a foc lent fins a convertir la fusta de carrasca en el principal producte energètic en una època d´aïllament i penúria

 

VEURE ONLINE DES DE RTVV

 

"EL BOSC DELS CÀDECS" (MEDIA AMBIENT RTVV)

EL BOSC DELS CÀDECS Medi ambient comença esta setmana a Vallibona, a la comarca dels Ports, en un bosc monumental format per exemplars centenaris de càdecs, un conjunt botànic únic que permet admirar grans exemplars d´esta planta arbustiva convertits en arbres, miraculosament salvats de la destral i el pas del temps. La fusta del càdec era molt apreciada a les zones d´interior, d´este s´extreia també un oli amb propietats antisèptiques.

VEURE ONLINE DES DE RTVV

FORN MORUNO A VALLIBONA

 

XERRADA PARC NATURAL DE LA TINENÇA DE BENIFASSÀ A VALLIBONA