TORNAR

RESTAURACIÓ DEL PRIGÓ DE SANT BERNABÉ

 

Els darrers dies ha finalitzat la restauració del prigó de sant Bernabé a Vallibona, per l'associació cultural Col·lectiu Avinsilona, amb la col·laboració de l'artista ceramista vinarossenc Xuxo (Jesús Rubio) que va pintar les rajoles amb la imatge del sant i les va donar a l'associació.

 

 La conservació del patrimoni ha estat sempre un dels principals objectius, així ja en 2008 es va recuperar molt prop del poble "sant Marquet" un prigó dedicat a sant Marc on des de temps antics es beneïa el terme i es repartia rotllo. Aquesta vegada ha estat el prigó de sant Bernabé, a 1100 metres, dintre la finca del mas de Fonollosa.

 

Aquest prigó també ha patit la despoblació del món rural i el seu estat era lamentable. Des de temps immemorials es va construir aquest monument baix l'advocació de sant Bernabé, un sant amb molts més prigons, ermites i festes dedicades tant a la comarca dels Ports, com ara Ortells, Palanques, mola de la Torre d'en Guaita, Morella i de la Tinença, el Boixar, així com a l'Aragó.

 

Molt probablement la seva situació al més amunt de la serralada no és una coincidència i amb tota seguretat va estar relacionada amb el món de la Transhumància, des de l'ermita de santa Àgueda per la carena de la serrada del Turmell transcorre un antic assegador on el ramat feia el seu recorregut d'anada i tornada a la cerca de les pastures de la costa a l'hivern i a la muntanya a l'estiu. Precisament hi ha un descansador al punt anomenat la font de la Serra a pocs metres, on es situa el prigó de sant Bernabé, des d'on els pastors demanarien la protecció divina al mes de juny en la cerca de bones pastures.