TORNAR

ROGATIVA AL PEIRÓ DE SANT MARQUET DE VALLIBONA

Sant Marquet 2008
Sant Marquet 2009
Sant Marquet 2010
Sant Marquet 2011
Sant Marquet 2013
Sant Marquet 2014
Sant Marquet 2015
sant Marquet Vallibona 2016


Prigó de sant Marquet Vallibona

FOTOGRAFIES DE LA ROMERIA

Mireu cada any a la pàgina principal


Els Peirons o Prigons.

Mn. Alcover recull el terme Peiró com la pilastra que sosté una capelleta o armariet dins el qual hi ha una imatge exposada a la veneració dels fidels, en els camps i muntanyes del Maestrat i comarca de Morella.

Els peirons, com les ermites i les capelletes, es construïen com un símbol de protecció divina. Uns a les entrades dels pobles, como els que a Vallibona encara es conserven, a l'entrada del camí Vell de Morella i l'altre al camí de Rossell.

Altres es situaven en llocs estratègics elevats que dominaven grans extensions del terme, com el cas de la Mola de sant Marquet, on estava el peiró de sant Marquet, o sant Bernabé al mas de Fonollosa.

Sant Marc als Ports.

Amb l'arribada del bon temps, s'inicia a la comarca dels Ports una sèrie de rogatives a ermites o a peirons, en senyal de devoció a determinats sants. Els majorals solen donar als assistens una prima o rotllo, acompanyat per una copeta d'aiguardent.

El dia 25 d'abril de cada any, en devoció a sant Marc els capellans beneixen el termes i es demana a Déu protecció per a les collites, que als camps no els passe res, que no vinga un mal núvol i ho arrase tot, que no vinga massa sequera...

BENEDICCIÓ DEL TERME

ROTLLO I PRIMA

Fotografies extretes de la la web Morella.net

Iconografia

S'associa a Sant Marc amb el lleó perquè el seu evangeli comença parlant del desert, i el lleó era considerat el rei del desert i perquè el seu evangeli comença parlant del riu Jordà i als seus voltants hi havia moltes feres, entre elles el lleó.

Sant Marc a Vallibona

rotllo rogativa sant Marquet Vallibona



Pujant pel carreró de les Moles, al lloc anomenat Mola de Sant Marquet existien les restes d'un peiró , que justament ara ha estat restaurat gràcies a la col·laboració de les associacions culturals Amics de Vallibona i Col·lectiu Avinsilona junt a la donació de Mari Juan de les manises pintades a mà representant a sant Marc.

Segons conta Serafí Gamundí Carceller al seu llibre "La comarca dels Ports, su patrimonio, sus gentes" existia a Vallibona, des de temps immemorial el peiró de sant Marquet, situat a la finca del Mas de les Moles.

Antigament es repartia "rotllo" i el 25 d'abril es beneïa el terme. Els clavaris encarregats de les despeses eren els habitants dels masos de Grau, Telés, les Moles, el Tossal, Marta i Marquet que amb torns anuals s'encarregàven de la festa, fins l'any 1922 en que es va suprimir aquesta celebració.


Segons la tradició, el seu orige es deu a que uns llops es van menjar un xiquet, i per implorar la protecció divina alçaren aquest peiró en honor a sant Marc Evangelista. No es conservava majòlica.

PROCÉS DE RESTAURACIÓ

 

SITUACIÓ DE SANT MARQUET