VALLIBONA A L'EXPOSICIÓ "JAUME I (1208-2008), ARQUITECTURA ANY ZERO"
Detall de l'escut heràldic de Vallibona a una taula de fusta de l'exposició
Del 13 de novembre de 2008 fins a l'11 de gener de 2009 el Museu de Belles Arts de Castelló acull l'exposició "Jaume I (1238-2008). Arquitectura any zero". Taules procedents del bigam i postam del sostre de l'església parroquial de l'Assumpció de Vallibona es podem contemplar a l'exposició.
El comissari de l'exposició, Arturo Zaragoza Catalán, membre de l'Acadèmia de Sant Carles i inspector de Patrimoni per a la província de Castelló, insiteix en les transformacions que van patir les poblacions i ciutats com a conseqüència de la conquista.
En efecte, durant el regnat de Jaume I la Comunitat Valenciana va començar a patir una de les majors transformacions en la configuració del territori que són decisives per a entendre el nostre present. Es va crear una nova xarxa de poblacions de disseny occidental; es van construir centenars d'esglésies i convents, així com edificis civils de caràcter públic o industrial, hospitals, confraries, molins, etc.
Sostres i murs pintats:
Un insistent i general equívoc a acabat relacionant les fàbriques de pedra vista amb el món medieval cristià. Res més de llunyà al que succeïx i als resultats de les últimes investigacions/restauracions. El colorit de murs i sostrades unit en el cas de l'esglésies a la presència de retaules i lluminàries produiria una bigarrada imatge que hui ens resultaria inesperada.
Les llaceries pintades en la sortrada de l'església de la Sang d'Onda (Castelló), o les bigues de tantes esglésies i palaus, com les descobertes a la Casa de l'Almirall d'Aragó de València, les taules amb hexàgons allargats a la manera d'alfardons de Sant Pere de Xàtiva (València), les inscripcions aràbigues de la de Vallibona (Castelló), de la sostrada de la desapareguda Casa del Bisbe de Sagunt (València) i del Palau dels Valeriola a València, l'ampli cassetó des d'una doble fila de permòdols escalonats a les esglésies de Godella i Sant Antoni de València, o l'estilitzada flora que decora totes estes sostrades, són altres tantes referències a la pervivència de la decoració hispanomusulmana allotjada, no sols a palaus, sinó també a esglésies, Sorprenenment esta decoració es mescla, especialmente en els sostres més rics (Lliria, Vallibona) amb escenes fantàstiques, costumistes o cortesanes d'imatges adscribibles al gòtic lineal. Curiosamente la temàtica religiosa és extraordinariamente escassa.
Per acabar, es mostra també el projecte de restauració de l'església parroquial de l'Assumpció de Vallibona.
Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana (13 de novembre de 2008-11 de gener de 2009)
Horari del MUSEU
De dimarts a dissabte de 10:00 a 20:00 h
Diumenges i festius de 10:00 a 14:00 h
Dilluns tancat
Entrada gratuïta
La guia de l'exposició es pot descarregar ací o consultar-se a la web:
museu virtual de l'arquitectura gòtica mediterrània