TORNAR

PROJECTE PRO-APLEC DELS PORTS 2006

 

COMUNICAT APLEC DELS PORTS

La decisió de no realitzar l’Aplec dels Ports presa per Sorita, poble que enguany hi prenia el relleu en la seua organització, va fer que l’associació cultural Pobles dels Ports iniciés un procés a principis d’aquest any amb l’objectiu d’estudiar diferents possibilitats perquè l’Aplec del 2006 vegi la llum.

 Malgrat aquesta iniciativa, la manca de temps afegida a la complexitat organitzativa i els costs creixents que ha anat adquirint la realització d’aquest esdeveniment en els darrers anys, han fet impossible per a cap altre poble de la comarca organitzar aquesta edició.

 Aquesta situació però, s’ha d’aprofitar per dur a terme un replantejament de l'Aplec, que molta gent de la comarca dels Ports considera necessari. La finalitat del mateix serie, no sols donar més força a la vessant més reivindicativa i cultural de l'Aplec, sinó reduir la dimensió que ha anat adquirint en les últimes edicions, sensibilitzant a la gent que ens visita del problemes dels Ports i de la complexitat d’organitzar, sense moltes ajudes, llevat de les purament locals i comarcals, un acte com l’Aplec dels Ports. Tot això, persegueix per una banda, facilitar la seua organització a uns pobles castigats per la despoblació i marginats per les administracions. Però, per damunt de tot pretén retornar als primers Aplecs, més comarcals, més reivindicatius, es a dir, amb més raó de ser, conscienciant als portencs i la gent que ve a l’Aplec de la necessitat de la seua col·laboració i compromís en la festa comarcal per excel·lència.

 Així doncs, per concloure cal dir que l'Aplec tornarà, potser amb un altre format, però tornarà ja que l’esperit reivindicatiu de la comarca no desapareixerà mentre els seus habitants siguem tractats com ciutadans de segona, mentre el interior sigue oblidat o utilitzat per posar allò que no volen en la costa, simplement mentre quede gent compromesa amb aquesta terra.

 Associació Pobles dels Ports

 

Davant la possible organització del XXIX Aplec dels Ports a Vallibona, la gent de Vallibona ens va dir que aquest any ja els era massa complicat intentar organitzar l’Aplec degut bàsicament a la manca de temps i gent. Per contra si que han deixat oberta la possibilitat d’incorporar-se a la roda de l’Aplec en pròxims anys si aquest finalment s’orienta segons les directrius establertes en la proposta de projecte d’Aplec, proposta que creuen molt encertada. A banda també han dit que si enguany algun poble decideix fer l’Aplec hi han gent de Vallibona per col•laborar en la mesura de les seues possibilitats.

1. Així una volta descartats ja Vallibona, Ares i Castellfort, pobles que consideràvem a priori que podien estar interessats en organitzar enguany l’Aplec, serà qüestió de fer una reunió en les pròximes setmanes per veure si algun altre poble s’anima a fer l’Aplec.

2. A més a més si finalment es decideix fer l’Aplec enguany i seguint la línea ja establerta en la proposta de l’Aplec, pensem que una molt bona opció, i pot ser la més factible per aquest any, és reduir totes les activitats al Diumenge (com en els primers Aplecs). Amb aquesta proposta, es busca el que hem comentat fins ara, per una banda es persegueix reduir el cost i la feina associada a l’organització i per altra s’intenta evitar possibles massificacions. Algunes idees d’activitats son les que es barallaven:

XXIX APLEC DELS PORTS

DIUMENGE 30/07/2006

10h. Passacarrer amb els dolçainers de la comarca.
Rotllo, figues i aiguardent.

11h. Teatre itinerant de carrer

12h. Xerrada-taula rodona

14h. Dinar de germanor.

16h. Teatre no itinerant de carrer

17h. Xaranga.

18h. Concerts de grups de la comarca i algun altre grup no massa car.

22 o 23h. Cloenda del XXIX APLEC DELS PORTS

Açò se podrie completar en coses com exposicions

 

La realització del següent projecte és fruït de la necessitat de replantejar l’actual desenvolupament de la Festa de l’Aplec de la Comarca degut a l’envergadura màxima que està adquirint en els últims anys i que fa que els pobles més menuts de la comarca siguen incapaç de programar un acte d’estes característiques i envergadures.

 En el moment actual i amb una anàlisi prèvia, sembla que l’única manera de tirar endavant la festa de L’Aplec dels Ports i tot el seu contingut és amb el replantejament de la seua envergadura i amb el consens de tots els pobles de la comarca, més grans o més menuts de marcar unes pautes constants. En definitiva, intentar que l’Aplec torne a ser el que era  en els seus origens: senzill, reivindicatiu, de la comarca.. Amb un paper més representatiu de les entitats cíviques de la comarca, de les nostres associacions, de la nostra manera de viure i de pensar, de la nostra cultura, dels nostres problemes. Un APLEC on prime el diàleg, les activitats conjuntes.

 Des de l’Associació Cultural Pobles dels Ports, amb l’únic objectiu d’intentar que no es perda l’APLEC dels Ports en el seu sentir reivindicatiu i comarcal , ha elaborat esta proposta d’Aplec dels Ports que no pretén més que ser un esbós a partir del que es pot treballar o simplement demostrar que amb la realització de les següents activitats o programació es pot fer l’APLEC.

 Com podeu vore, tan sols en açò es pot fer un Aplec dels Ports, comarcal, reivindicatiu i festiu.

 No obstant està clar que no sols açò és l’APLEC. Calen unes infraestructures, uns serveis, una coordinació. Tot açò representa una tasca important.

L’Associació Cultural pobles dels Ports, està formada per gent de molts pobles de la comarca, molts d’ells han estat en l’organització de diferents APLECS: Herbers, Portell, Forcall, Morella.etc. Des de l’Associació es tractaria de facilitar tota esta tasca oferint informació, contactes, recomanacions i tota l’ajuda que  en este sentit siga necessària.

 Per altra banda, no cal oblidar que esta el tema del finançament, a hores d’ara sempre s’han fet dos Pro-Aplecs i hi ha més o menys diners. En este sentit creem que seria necessari organitzar una Pro-Aplec per al més d’abril-maig.. De l’organització i treball ens encarregariem  des de l’Associació, sempre que açò fora el que vulguen els organitzadors.

 A més a més, som conscients que l’APLEC propiament dit suposa molta feina per al municipi, i en ocasions en pobles menuts resulte complicat, per este motiu des de l’Associació cultural Pobles dels Ports ens comprometem a aconseguir voluntaris de tota la comarca per tal de treballar on l’Organització de l’Aplec crega convenient.

 Açò és tan sols un esbós que l’únic que permet és demostrar la total col.laboració que des d’esta Associació demostrem cap a l’organització de l’APLEC dels Ports, fruït de l’únic desig de mantindre una ferramenta comarcal, reivindicativa i que al llarg de tots estos anys ha col·laborat en el procés de consolidació d’una senyal d’identitat comarcal i d’un sentiment que no existix en cap altra comarca del País Valencià.