PRIMERA MOSTRA DE DIORAMES PESSEBRISTES A VALLIBONA
23 de desembre de 2003 al 6 de gener de 2004, Hostal La Carbonera Plaça Sant Antoni s/n, Vallibona
El desembre és tingut pel mes més fred de l’any, juntament amb el gener:
Pel desembre, el fred o el vent
fan tremolar el més valent
Desembre és un mes que crida al recolliment a casa, és un mes de repòs: Tradicionalment es creia que la terra s’adormia i no despertava fins el febrer, per això no es feia cap feina agrícola reservable. Al món agrari l’any començava a comptar a partir de l’entrada de l’hivern, ja que aquesta estació assenyala l’inici d’un nou cicle vegetal, que culminarà en la propera collita.
En aquest mes te lloc la festa familiar més important de l’any: el Nadal. A la nostra comarca les vespres del Nadal són també sinònim del ritus de la matança del porc, que també constitueix un altre esdeveniment familiar:
Ditxós més,
que entra amb llardons
i surt amb torrons
El Nadal és també sinònim d’una cuina tradicional que ens és pròpia, avui quasi perduda: les pilotes, el “putxero” ben substanciós, el pollastre o el tito guisats, el torró i el panoli.
Aquest Nadal 2003-04, per primera vegada, l’Associació Cultural Avinsilona i l’Associació Pessebrista del Baix Maestrat hem volgut apropar fins a Vallibona la vella tradició dels diorames pessebristes. Els diorames triats per a aquesta senzilla mostra, volen ser el reflex de la realitat de la nostra comarca. Un reprodueix la cuina, la sala i l’alcova de qualsevol dels masos del nostre terme en el moment de la col·locació del pessebre; l’altre reprodueix el racó d’un dels nostres pobles, que es converteix en l’escenari perfecte per a l’escenificació del naixement de Jesús. En definitiva, dos diorames, dos formes diferents de mantindre viva la identitat de la nostra comarca.